fredag 20 mars 2015

Att vara mamma"ledig"

Som de flesta säkert vet är jag för närvarande mammaledig. Eller mamma"ledig". Särskilt ledig i betydelsen "slappa-göravadmanvill" är jag inte. Ok, jag behöver inte stiga upp i ottan och sätta mig i en kall bil för att åka till jobbet. Men nästan i ottan stiger jag upp ändå (ej utvilad) på grund av omständigheter utanför min kontroll, och sedan är det ganska mycket jobb hela dagen. Sköta lillebror, väcka storasystrar, fixa frukost, bråka med storasystrar, skjutsa storasystrar, tvätta, plocka i diskmaskin, sortera tvätt, amma lillebror, försöka få lillebror att sova, gå ut med lillebror i vagnen, hämta storasystrar, fixa mellanmål, laga middag, natta barn osv, osv. Man blir bra på att multitaska. Så det där med mamma"ledig" - nja, jag vet inte. Missförstå mig rätt - det är en ynnest att få vara hemma med sina barn och för det mesta trivs jag rätt bra med det. Men visst finns det stunder när man kommer på sig med att längta till sin fridfulla kontorsstol där man får sköta sitt utan att behöva besvara det tjugonde "maammaa" på 10 minuter, avstyra tredje världskriget och där man faktiskt har tid att äta lunch och gå på damrummet. Men allt har sin charm, och nog är den trots allt ganska skön, denna mammaledighet och avbrott från vardagen.

En sedvanlig dag kan se ut som följer (observera att beskrivningen kan ge en något förskönad bild av verkligheten, men av hänsyn till min och min familjs integritet visar jag inte bilder på barn som försöker slita varandra i stycken, mamma med vidöppen toalettdörr och illröd, skrikande bebis som vägrar låta sig sövas).
Oavsett omständigheterna försöker jag vara noga med att äta en bra frukost. Ofta havregrynsgröt, idag med färska hallon på och med ett glas väldigt närproducerad, färskpressad morotssaft.
 
Något annat jag försöker hinna med varje dag är någon slags träning. Man blir både en piggare och gladare (och förhoppnings snart lite smalare) mamma om man prioriterar det.
Ofta blir det promenader med vagnen. Frisk luft för telningen och motion för mig. Win-win. Lite sugen på att börja jogga snart, men vet inte om jag vågar. Det känns ok nu, men man vill ju hålla ihop även om tio år. Läkarens påpekande om att man är extra skör i bäckenområdet så länge man ammar spädde på försiktigheten. Nåväl, nog hinner jag förhoppningsvis springa många är ännu, så varför ha bråttom. Promenader ska inte underskattas.
Den gångna veckan har bjudit på fantastiska vårvinterdagar med strålande sol. Bäst att ta tillfället i akt och utföra så stor del av träningen som möjligt utomhus. Yoga på terrassen en marsdag - fantastiskt!

Diverse hushållssysslor hör givetvis till vardagen, och som hemmavarande försöker jag sköta så stor del som möjligt av dem (med varierande resultat). En bild från "vedalidre" får symbolisera dagens sysslor.
Så går dagarna och man undrar vart tiden tar vägen. Tidens tand knaprar obönhörligen i sig dag efter dag av mammaledigheten och inte hinner man ju göra allt det där man tänkt. Men ibland, när det slumpar sig så lyckligt att jag faktiskt får en stund för mig själv, så försöker jag faktiskt carpe diem och bara njuta av nuet.
Det kan vara något så enkelt som en kopp kaffe i marssolens första värmande strålar. Ett litet guldkorn i tillvaron som får mig att inse hur lyckligt lottad jag faktiskt är. Och som får mig att fortsätta orka vara "ledig".

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar