söndag 11 november 2012

Sightseeing i hembyn

Om man ska tro Bloggers statistik har jag, förutom i mitt hemland, läsare även i Sverige, USA, Tyskland, Ukraina och Polen! Eftersom alla har dessa knappast har någon större kännedom om min hemby Maxmo kan en rundtur kanske vara på sin plats. Så, denna mulna, kulna och regniga farsdag blev det en "sightseeing-länk" i byn...

Svängde först höger ut på byvägen och efter en knapp kilometer nådde jag Idrottsgården. En knutpunkt för bygdens sportfånar och här utövas allt ifrån innebandy till cirkelträning. I bakgrunden skymtar sportplan (Strandvallen) där en och annan intervall har sprungits.
 

Omedelbart efter Idrottsgården passeras såväl Tottebo...


...där den yngsta tillbringar sina dagar samt...

...Maxmo kyrkoby skola, där den förstfödda går på första klass och där även modern tillbringat sina sex första skolår.

Vi fortsätter neråt genom Tottesund och passerar så småningom herrgården, den kanske mest historiska byggnaden i Maxmo. Här gifte sig Jean Sibelius med sin Aino Järnefelt 1892 och här finns "husspöket" Vita frun som enligt legenden och såvitt jag kan minnas dog av oycklig kärlek och som ännu idag påstås gå igen och ibland visa sig i fönstret högst upp, på "spökvinden".
Snart vid vägs ände åt detta håll (det går i och för sig att fortsätta ut på Prästholmen, men det får vänta till en annan dag) och det är dags att vända om efter att ha stannat och betrakta havet vid restaurant Nabben.
 
Det gör sig visserligen bättre en solig sommardag, med klarblå himmel, grönskande gräs och glittrande hav, men en gemytlig havsnära restaurang är det i alla fall. Och öppen även vintertid!
 
Vi vänder tillbaka genom byn och springer en runda också åt andra hållet. Mitt i byn har vi den vackra kyrkan; dagen till ära mitt i en gudstjänst.
 
Vidare upp till "centrum" där man hittar både bank, bibliotek, butik och några andra servicepunkter.
Ingen metropol måhända, men det finns vad man behöver för att få vardagen att gå runt. Avslutar dagens runda med en tur ut till dansbanan (Gubbholmsbade)...
 
...stängt och tillbommat en mulen novemberdag, men kom tillbaka någon ljum julikväll för att uppleva en riktig "Maxmodans"! Då är det folk, fart och fläkt och schottis i bena... Idag var det bara spring i bena, men det funkar det också. Ack så många kilometer jag avverkat på Maxmos byväg genom åren. En omgivning så välbekant och så kär. Och nu vet även ni - som inte har förmånen att få bo i detta lilla hörn av världen - hur vi har det, vi Maxmobor. Ses vi i Maxmo? :-)

 

 
 
 
4 kommentarer:

 1. Hej Lotta!
  Är en nybörjare i löpning och har kommit bra igång och tycker det är jätte roligt att "fara ut o spring". Nu har jag fått värk i höger vrist, och på insidan av benet från vristen upp till knät. Köpte mina löparskor i september och köpte ett par asics comulus 14. Expediten tog "kort" av mina fötter på en maskin och hon konstaterade att jag har neutrala steg, men att höger fot har en liten tendens till pronation, men foten klassas ändå som neutral? Vad skall jag göra. Värmer alltid upp ordentligt och stretchar efteråt. Har vilat och drar inte på allt för mycket när jag började känna av smärtan i foten. Har du några tips? Tacksam för svar! Mvh, Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin!
   Grattis till att ha upptäckt löpningens fröjder! :-) Tyvärr verkar du ju även ha upptäckt dess baksidor i form av skador och krämpor. Det är ju svårt att på rak arm säga vad din smärta beror på, men min erfarenhet är att kroppen alltid brukar säga ifrån på ett eller annat sätt när man börjar springa eller trappar upp träningen. Om man är lite lyhörd och tar det lite lugnt (men ändå fortsätter träna) brukar det ge med sig med tiden. När jag började springa efter min andra graviditet hade jag till en början problem med ett smärtande knä, men det försvann efter ett tag när kroppen anpassat sig till löpningen. Troligtvis beror dina problem på överansträning, så vara träning med vila och var noga med att stretcha och massera. Svårt att säga om skorna kan påverka, men man brukar ju kunna känna av det någonstans när man byter skor. Kroppen behöver nog lite tid att anpassa sig till det också. Om du har möjlighet kan det vara bra att byta skor ibland, t.ex. att man har två par man varvar mellan. Hoppas att dina problem löser sig och att du kan springa på, berätta gärna hur det går! :-)

   Radera
  2. Tack för svaret! Kan meddela att jag fortsätter trotsa smärtan med att springa/gå, springa/gå. Smärtan i benet var under dagens länk helt borta men har istället fått känningar även i andra benet vid innerknä. Månne löparknä? Jag tänker iallafall inte sluta upp med löpningen fast krämporna finns i bakgrunden ;)

   Radera
 2. Kul med en rundtur i kända områden :) Sprang inte så mycket så länge jag bodde i Maxmo, tyvärr, men det finns ju hur mycket fina löprundor som helst där :)

  SvaraRadera