lördag 9 januari 2016

Vintersport!

Inläggen duggar glest i denna blogg och sedan sist har vi firat både jul och nyår och varit en vända till andra sidan potten. Lyckligt hemma igen och "he ha vaari kallt i Finland". -28 härom dagen men idag "endast" -15, så lite vintersport stod på agendan. Shoppingen i Svea rike bjöd bl.a. på ett par långfärdsskridskor (något jag övervägt i många år), som testades på isen på Finnholm idag.
Sommarlöpning i all ära, men nog är det ändå något visst med vintersport! Att få glida fram över snötäckta, vintervita isvidder, ensam med tystnaden och med kylan nypande i kinderna. Livskvalitet. Ska jag ge mig ut på några riktiga långfärder tarvas dock träning. Det blev smärtsamt tydligt att balansen är som Bambis och för att verkligen kunna (och våga) ta ut tillräckligt långa skär krävs nog ett antal åkta kilometrar. Men roligt var det och gav mersmak. Nästan som att skida men utan snö!

Vackra vinterdagar har vi, men om man nu får klaga på något (det ligger i människans natur att klaga) så är det lite väl kallt. 5-10 minusgrader vore det optimala, såväl för vintersport som för vinterlöpning. Löpt har jag inte gjort mycket på sistone; några kortare rundor, varav en del själsdödande tråklänkar på löpbandet i gymmet. Dessa låga januaritemperaturer får mig osökt att tänka tillbaka på januari för 20 år sedan; den 9 januari 1996 traskade jag in genom portarna till Nylands brigad för att utföra frivillig militärtjänstgöring. Kallt var det även då; vid den första (sömnlösa) övernattningen ("mulli-bordellen") i Syndalen steg vi upp till 28 minusgrader. "Härliga" minnen!
Med dessa vintervyer säger jag god kväll och (kanske) på återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar